Unii oameni n-au acces la tine

Unii n-au acces la tine

Mi-au ramas in minte cugetarile Aurorei Liiceanu, despre faptul ca oamenii care nu te inteleg sunt nu doar o companie dezagreabila, ci una periculoasa uneori:

„Orice intalnire cu cineva este o provocare. Adesea gandim cu tarie ca felul in care suntem poate fi perceput de altcineva in acord cu propria perceptie despre noi. Cand doresti ca mecanismele de perceptie ale altcuiva sa functioneze astfel incat aceasta persoana sa vada ceea ce tu crezi ca esti. Ei bine, se intampla ca o alta persoana sa-ti atribuie trasaturi in care tu nu te recunosti, o imagine care nu este a ta. Ca si cum iti arata o fotografie si tu spui: Eu nu sunt asa!. Iar tu insisti. Tu spui ca esti altfel. Ca perceptia lui este eronata. Dar celalalt nu vede tot asa.

Pentru a intelege aceste situatii, C., din nou, ma cobora in concret: Nu continua sa pretinzi o alta perceptie a ta. Nu se poate. Bati la o usa, dar nu este usa, este doar perete. Este zid. Este inutil. Am aflat, in timp, ca avea dreptate. Unii oameni nu au acces la tine. Ei vad ceva in care tu nu te recunosti. Singura solutie este sa-i parasesti, pentru ca daca insisti, poti deveni chiar tu confuz. Si nu pentru ca te indoiesti de tine – desi si acest lucru se poate intampla-, ci pentru ca nu poti crede, nu poti accepta, intelege ca cineva nu te vede asa cum esti. Daca insisti, pierzi.”

Aurora Liiceanu, “Prin perdea”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s