Pericolul anumitor generalizari

Pericolul anumitor generaliza

Cateva ganduri semnate de Aurora Liiceanu, despre pericolul generalizarii in anumite situatii de viata:

“[…] mi-a facut de multe ori aluzii directe sau indirecte la o particularitate a mea, care poate ca s-a mai atenuat cu timpul, dar pe care o considera structurala. Se referea la capacitatea mea limitata de a generaliza in relatiile cu oamenii. Si, ca sa inteleg ce voia sa-mi spuna, cobora in concret. Imi spunea ca daca ai o cutie cu chibrituri, poti lua un bat ca sa-l aprinzi, poti lua un alt bat ca sa-l aprinzi, poti lua un al treilea bat si repeta gestul, dar nu este necesar sa folosesti intreaga cutie cu bete pentru a-ti da seama ca ele se aprind. Deci, nu trebuie sa ajungi la generalizare prin epuizare.

Transpus in relatiile cu oamenii si mai ales cu cei apropiati, acest lucru insemna ca nu trebuie sa mai faci o incercare pentru a decide ca cineva este intr-un fel sau ca se comporta intr-un anumit fel, de regula dezagreabil sau dureros pentru tine, ci trebuie sa faci ceva, sa nu continui cu experientele. O generalizare consumatoare de timp poate sa-ti strice viata, parea ea ca vrea sa-mi spuna. Si chiar asa si era. Adesea imi aduc aminte de acest lucru si-i dau dreptate. Mai mult decat atat, am constatat ca prea multe lucruri stiute te fac sa generalizezi mai greu, cu mai multe poticneli, spunandu-ti “poate ma insel”.

Desigur, intre generalizare si decizie este o legatura. Generalizarea lunga, consumatoare de timp, anuleaza decizia sau cel putin o prelungeste in timp. Sa fie oare generalizarea aceasta, anevoioasa, consecinta unei capacitati limitate, reduse de decizie? Sa fie cauza unor nefericiri in viata noastra decizia si nu generalizarea? Lucrurile se complica atunci cand persoana fata de care iti prelungesti autoinselarea are talentul de a mistifica lucrurile, de a le schimba sensul si cand acest talent se intalneste cu dorinta celuilalt de a-l crede.”

A. Liiceanu, “Prin perdea”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s